Familiile Boierești Române: FILIȘANU. Posteritatea slujerului Dumitru de la FILIAȘI. Când s-a stins ultimul descendent al familiei...

Familiile Boerești Române de Octav-George Lecca, publicat de Institutul de Arte Grafice și Editura ”Minerva”, în 1899 (2):

CITEȘTE ȘI... Familiile Boierești Române: FILIȘANU. Când țăranilor prinși cu minciuni și bârfeli li s-au ras capul și bărbile...

FILIȘANU (VALACHIA)
..........................................
Posteritatea slujerului Dumitru de la Filiași se urmă prin copiii săi, anume:
BARBU POSTELNICUL, citat 1662, și apoi la 1663 ca spătar; slugr ot Ragova la 1667; mare vistier la an. 1673.
VASILE FILIȘANUL, 1669, în acte de moșie; în urmă, călugărit, e arhimandrit și Egumen al monastirei Tismana, unde a și murit.
MIHAI FILIȘANUL SPĂTAR, citat astfel la 1650, fost și comis mare._
El avu de fică pe Jupânița JUDITA, pe care o găsim în pomelnicul monăst. Căluiul din Romanatzi, ca: ”fica lui Mihai Comisul, nepoata lui Dumitru stolnicul ot Filiaș...”.
Ea muri tânără la anul 1661.
PREDA SLUGERUL, citat ca postelnic într-un act din 1650, cu fratele său Mihai.
A avut un fiu Vasile.(doc. din 1671).
Sora acestor patru frați erea JUPÂNEASA ILINCA, care trăia în timpul lui Matei Basarab, și care se mărită cu Preda pitarul Brătășanul, luând zestre satul Sablonița din Mehedinți._
Nu suntem în putință de a ști al cărui din acești feciori ai lui Dumitru Filișanul, sau nepoților săi, era fiu CONSTANTIN FILIȘANU, ”Fivizanul”, cum e transcris într-un memorial al boerilor valachi, din anul 1720, pentru Austria.(trad.; Hurmuzache VI, 330).
În cursul acestul secol, al XVIII, Filișenii au trăit în Craiova, ca unii din principali mari boeri ai Olteniei, ale căror moșii pe vremuri erau numeroase, și din cari a Filiașilor s-a păstrat totdeauna în familie.
Cel din urmă descendent al acestei vechi familii s-a stins în zilele noastre, prin DUMITRU Filișanu, căsătorit cu Smaranda Filipescu (decedată 1899), înmormântați în mausoleul de la Filiași.

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO