Familiile Boierești Române: FILIȘANU. Când țăranilor prinși cu minciuni și bârfeli li s-au ras capul și bărbile...

Familiile Boerești Române de Octav-George Lecca, publicat de Institutul de Arte Grafice și Editura ”Minerva”, în 1899:
FILIȘANU (VALACHIA)
Familie originară din Oltenia, având veche proprietate în satul Filiași (Dolj).
În istorie și Cronice apare pentru întâiași dată în prima jumătate a secolului XVII, prin Dumitru FILIȘANUL, MARE SLUGER, vel pitar și Postelnic, citat de numeroase documente, între 1620-50.
La anul 1630 erea mare Căpitan; iar la 1636 ca mare pitar zidește, în timpul lui Matei Vodă, monastirea Crasna din Gorj, unde este și locul de înmormântare al neamului său.
În capul pomelnicului e: ”Jupan Dumitru Filișanul vel pitar”.
_ Într-un act de vânzare din an. 1629 e citat ca martor: ”de la Filiași Dimitrie Căpitan”.
La 1647 erea mare sluger.
_ Sub Leon Vodă, în 1630, cronicarii ne vorbesc (V. Cronica anonim. IV, 811; și Șincai) de boerii nemulțumiți cu impozitele peste măsură ce punea acest domn țării, și care fug în Ardeal la Hațeg.
13 Octombrie acel an.
Acești boeri ereau: Matei Aga Basarab, Aslan Vornicul, Gorgan Spătarul, Barbu Brădescul Paharnicul, Dumitru Slugerul Filișanu ”și încă alți mulți boeri, cu toți locuiră la un loc, având mare cinste și socotință de la Racoți Georgie Craiul, și de la toți nemeșii”, cum zice cronicarul.
Vel-Slugerul Filișanu avu cinci copii, după cum ne arată documentele._
Un chrisov domnesc din 1654, emanat de la Constantin VV. Șerban (în poses. C-telui Talievici), a rămas, în care se spune că țăranii din satul Dărvar din Mehedinți, fiind prinși cu minciuni și bârfeli contra BOERILOR FILIȘENI, drept pedeapsă li s-au ras capul și bărbile ”ca oameni răi și vicleni”._
(va urma)

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO