NEWS / Jumătate de miliard de lei vechi amenzi pentru şmenuri la contractele de achiziţii la CE Turceni

Complexul Energetic Turceni a fost amendat de-a lungul anilor pentru încălcarea repetată a legii în organizarea unor licitaţii sau atribuirea unor contracte. Nici un director nu a scăpat de controalele Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, informează www.scandaldegorj.ro.
55.000 de de lei a plătit CE Turceni pentru neregulile descoperite în ultimii trei ani la câteva contracte.
Agenţiea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a amendat CE Turceni, în septembrie anul trecut, cu 35.000 de lei pentru că nu a respectat o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), după ce o firmă pierduse o licitaţie în favoarea alteia care nu îndeplinise condiţiile de participare.
Mai exact, este vorba despre un contract încheiat de CE Turceni cu Agenţia Ademig Tour SRL Tg-Jiu pentru furnizarea de rulmenţi cu role în valoare de 410.000 de lei. O societate concurentă din Bucureşti a reclamat la CNSC faptul că firma gorjeană nu îndeplinise condiţiile de participare şi ceruse descalificarea acesteia. CNSC a admis în parte cerinţele societăţii bucureştene şi a comunicat autorităţii contractante, CE Turceni, reluarea procedurilor de atribuire a contractului în termen de 11 zile. Personalul responsabil cu achiziţiile publice s-a mişcat cam greu şi a dus la îndeplinire cerinţa CNSC abia peste două luni, în final contractul fiind câştigat de AS Industrial SA Bucureşti.
Lentoarea angajaţilor CET a fost descoperită anul trecut de către inspectorii ANRMAP, iar unitatea energetică a primit o amendă de 35.000 de lei.
Societatea Agenţia Ademig Tour SRL Tg-Jiu este abonată la banii CET, aceasta derulând în ultimii ani mai multe contracte cu complexul. Numai de la începutul acestui an, firma a încasat 69.000 de lei, din trei contracte, două dintre acestea fiind încredinţate direct acesteia.
Cu doar un an de zile în urmă, CE Turceni mai fusese amendată cu 10.000 de lei tot pentru nerespectarea legislaţiei privind achiziţiile publice. ANRMAP a descoperit că mastodontul energetic a încheiat un contract de aproape 56 de milioane de lei cu Societatea Naţională de Transport Feroviar „CFR Marfă” prin încredinţare directă, încălcând astfel legislaţia în vigoare.
O situaţie similară au găsit inspectorii ANRMAP şi la un alt contract, după ce CET admisese o singură ofertă din partea unei firme în condiţiile în care aceasta care nu îndeplinea criteriile cerute de către autoritatea contractantă, iar alte societăţi fuseseră eliminate de la licitaţie din acelaşi motiv. Şi în acest caz ANRMAP a amendat complexul cu 10.000 de lei.
Achiziţiile publice de la CE Turceni au fost pentru mult timp şi sub lupa procurorilor anticorupţie. Fostul director comercial Dan Gavrilescu a fost trimis în judecată alături de alţi trei foşti directori ai unităţii. În acelaşi dosar este judecat şi fostul şef al Serviciului Achiziţii Servicii. Cei cinci inculpaţi au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA, sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup. În sarcina inculpaţilor s-a reţinut, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, că, prin acţiuni organizate, coordonate şi planificate, au iniţiat şi constituit un grup infracţional în scopul comiterii de infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, grup în care au fost atrase şi alte persoane cu funcţii de execuţie sau conducere din cadrul Complexului Energetic Turceni. Prin fapta acestora a fost adus Complexului Energetic Turceni un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro.
Un alt fost director, Dumitru Cristea, este şi el judecat într-un dosar de corupţie, alături de parlamentarul penal Mugurel Surupăceanu, tot în urma atribuirii unui contract de achiziţie în urma căruia compania energetică a fost prejudiciată cu peste 800.000 de lei.

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO