NEWS / Guvernul a decis: Complexul Turceni va fi privatizat la presiunile FMI

Mandatele directorilor Trotea, Graure şi Burlan nu se mai prelungesc în 2012

• Într-o scrisoare de intenţie către FMI, se menţionează disponibilizarea a 200 de persoane de la CE Turceni, până în septembrie
• În acelaşi document, statul se obligă să facă demersuri pentru privatizarea pachetului majoritar de acţiuni de la Turceni, prin ofertă publică iniţială

Într-o scrisoare de intenţie înaintată de statul român Fondului Monetar Internaţional, în data de 9 iunie, sunt enumerate mai multe măsuri care vor fi luate în perioada următoare, informează www.gorjexclusiv.ro. Scrisoarea de intenţie de 29 de pagini prevede, printre altele, şi măsuri pentru sectorul energetic şi minier din Gorj. Strict şi la obiect, se disting foarte clar două aspecte. Primul ar fi că producătorul de energie din Turceni trebuie să înceapă procedurile incipiente de privatizare şi să dea afară până la finele lunii septembrie 200 de oameni, iar cel de-al doilea că din 2012 încolo mandatul niciunuia din directorii care conduc acum cele trei societăţi de stat din Gorj nu va mai fi prelungit.

Adio, Burlan!

Scrisoarea de intenţie este în limba engleză şi a fost trimisă pe data de 9 iunie, înainte ca Fondul Monetar Internaţional să finalizeze primul raport privind situaţia economică a statului român, după acordarea cunoscutelor împrumuturi. Raportul a fost finalizat, potrivit informaţiilor de pe pagina oficială a FMI, în 27 iunie, însă cu trei săptămâni înainte, consiliul director al Fondului avea deja spre analiză documentul prin care statul român îşi lua anumite angajamente. Scrisoarea de intenţie cuprinde 27 de capitole, fiecare dintre ele însemnând un angajament pe care statul şi-l ia şi pe care îl va duce la îndeplinire în perioada următoare.
La capitolul 20 se face referire la societăţile din portofoliul statului, printre care se numără, evident, şi SNLO şi Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari. Printre altele, se specifică faptul că „pentru a îmbunătăţi performanţa societăţilor din subordinea statului, o să fie formulată şi adoptată o nouă legislaţie privind modul de conducere al acestora, până la sfârşitul lunii august”. De asemenea, la acelaşi capitol, statul îşi ia angajamentul că „va interzice prelungirea contractelor actualilor manageri după 1 ianuarie 2012”. Altfel spus, Daniel Burlan, Tiberiu Trotea şi Octavian Graure îşi vor lua „adio!” de la funcţiile de manageri ai unităţilor pe care le conduc în prezent.

Managementul privat bate la uşă

În documentul respectiv se menţionează şi că va urma ca aceste companii să fie conduse de manageri privaţi. Scrisoarea de intenţie evidenţiază în mod concret cum vor fi aleşi managerii privaţi, dar despre acest aspect vă vom relata pe larg într-o ediţie viitoare. Cert este însă că, până la finele lunii decembrie, lista cu viitorii directori ai celor trei entităţi economice din Gorj va fi deja „bătută în cuie”.
Complexul Turceni trebuie să dea afară 200 de oameni

Alături de scrisoarea de intenţie, la FMI au fost trimis şi nişte anexe, precum şi un memorandum tehnic în care sunt expuse, punctual, măsurile care trebuie luate la fiecare unitate în parte, cu precădere la cele aflate sub monitorizarea FMI. În Gorj, după cum se ştie, sunt două astfel de societăţi din portofoliul statului: Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Dacă la ultima sunt prevăzute nişte măsuri destul de „îngăduitoare”, nu acelaşi lucru se poate preciza şi despre producătorul de energie de la Turceni.
Mai exact, în anexa privind măsurile care trebuie luate la societăţile din subordinea statului, ataşată scrisorii de intenţie către FMI, se specifică trei aspecte legate de Complexul Turceni. Primul este că trebuie să dea afară 200 de salariaţi până la finele lunii septembrie. Cifra este dată în raport cu numărul de muncitori care erau în cadrul CE Turceni la sfârşitul anului 2010.

Demersuri clare pentru privatizare

Probabil cel mai important punct de conformare privind Complexul Turceni este cel legat de privatizare. Dacă mai era vreo urmă de îndoială că pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat la producătorul de energie va fi vândut, aceasta este spulberată chiar de către semnatarii documentului înaintat FMI, respectiv Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, şi ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu. În document se menţionează clar că una din măsurile luate în perioada următoare de CE Turceni este aceea de a începe demersurile pentru privatizarea pachetului majoritar de acţiuni. Adică să fie stabilit consilierul juridic, să se găsească banca de investiţii şi să fie publicat prospectul de privatizare.
O ultimă măsură pe care trebuie să o întreprindă CE Turceni este să revizuiască posibilitatea renegocierii creditului cu JBIC în vederea creşterii eficienţei economice.

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO