Documentar / Istoricul Grupului Şcolar “Dimitrie Filişanu”

Liceul Filiaşi a fost înfiinţat în anul 1956 sub numele de “Şcoala medie mixtă” având o singură clasă cu un efectiv de 37 elevi. Şcoala şi-a început activitatea în clădirea actualei biblioteci acolo unde funcţionau şi clasele I-VIII.
În anul 1960 au fost mutate într-o nouă clădire cu parter şi etaj având internat şi atelier şi care în prezent funcţionează sub numele de “Şcoala Generală Filiaşi”. Între anii 1962-1963 s-a făcut împărţirea pe două profiluri real şi uman având două clase profil real cu 42 de elevi şi 35 elevi profil uman.
În perioada anilor 1970-1980 apar noi unităţi industriale odată cu dezvoltarea economică şi sociala a oraşului prin înfiinţarea I.T.M.E.,uzină mecanică astfel fiind solicitată forţă de muncă calificată. Cele mai solicitate meserii au fost cele de lăcătuş, mecanic, prelucrător prin aşchiere, bobinator,frezor.
În anul 1974 denumirea şcolii se modifică în “Liceul Industrial Filiaşi”, apoi în “Grupul Şcolar Industrial” în intervalul 1990-1998 iar dupa anul 1998 poartă denumirea de “Grupul Şcolar Filiaşi” până în anul 2002 când, denumirea liceului este din nou schimbată, de această dată definitiv, în “Grupul Şcolar Dimitrie Filişanu” având un număr de 54 de clase.
În anul 1982-1983 liceul se mută în Bulevardul Racoţeanu nr. 192, într-o clădire modernă, spaţioasă, prevăzută cu ateliere şcolare, laboratoare, cantină, internat şi sală de sport.
Grupul Şcolar „Dimitrie Filişanu” este singura unitate de învăţământ liceal de pe raza localităţii, şcolarizând de altfel şi elevi proveniţi din zonele limitrofe: Argetoaia, Braloştiţa, Brădeşti, 25% dintre elevi fiind proveniţi din mediul rural, majoritatea fiind navetişti.
Din punctul de vedere al ofertei educaţionale, adaptată la cererea comunităţii – piaţa forţei de muncă, de o parte, cererile elevilor şi părinţilor de altă parte – se proiectează o paletă de domenii prioritare alese în concordanţă cu cerea comunităţii, corespunzând, proiecţiei de dezvoltare prognozată de PRAI, PLAI.
Astfel, din totalul de 55 de clase, 33 sunt de învăţământ tehnic, respectiv 65% din numărul de elevi sunt cuprinşi în învăţământul profesional şi tehnic. Un număr de 9 clase sunt de învăţământ primar şi gimnazial. Cuprinderea învăţământului teoretic în planurile de şcolarizare ale unităţii este determinată de cererea socială, şi de faptul că Grupul Şcolar „Dimitrie Filişanu” este unica instituţie de învăţământ liceal în zonă. Elevii cuprinşi în învăţământul teoretic sunt înmatriculaţi într-un număr de 13 clase având următoarele specializări: matematică-informatică, matematică-informatică intensiv, filologie intensiv, filologie, ştiinţe ale naturii.
Oferta educaţională reflectată în planul de şcolarizare al unităţii este dinamică şi demonstrează adaptarea la piaţa forţei de muncă şi la cererea membrilor comunităţii.
Astfel la nivelul unităţii şcolare funcţionează conform planului de şcolarizare:
Populaţie şcolara:
Număr de elevi :1550
Număr de clase: 56, din care in anulscolar 2006-2007 se realizeaza
scolarizarea pe urmatoarele niveluri, la forma invatamant zi:
-invatamant primar: 4 clase,87 elevi ,din care 45 fete
-invatamant gimnazial: 4 clase, 100 elevi, dintre care 47 fete
-invatamant liceal zi: 24 clase, 664 elevi, dintre care 350 fete
Filiera teoretica: 14 clase, 340 elevi, dintre care 190 fete
Filiera tehnologica: 10 clase, 324 elevi, dintre care 160 fete
-invatamant liceal seral
Filiera tehnologica:7 clase, 190 elevi dintre care 104 fete
Sc de arte si meserii 11 clase- 301 elevi dintre care 131 fete
Anul de completare: 5 clase- 140 elevi dintre care 50 fete

Mediul de provenienta al populatiei scolare este preponderant urban astfel dintr-un total de 1547 elevi in anul scolar 2005-2006, 1072 elevi provin din mediul urban si 475 din mediul rural.
Personal didactic:
Didactic: 95.5 posturi
Cadre didactice titulare 76
Cadre didactice suplinitoare 22

Baza materială a şcolii dispune de două corpuri clădiri, 56 săli de curs, 10 laboratoare, două pentru maşini şi aplicaţii electrice, informatică, trei de fizică, două de chimie, două biologie şi şapte cabinete şcolare; unul de literatura română, două limbi străine, unul de matematică, un cabinet de consiliere şi orientare profesională, unul om şi societate, unul de geografie, 6 ateliere şcolare şi de asemenea o bibliotecă şcolară care pune la dispoziţia elevilor peste 25000 de volume, sală de sport, două terenuri amenajate în aer liber şi o cantină modernă reabilitată prin programul de finanţare Phare.

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO