La doi pași de FILIAȘI, intr-o REZERVATIE NATURALA, se găsește FAUNĂ FOSILĂ de peste... 10 MILIOANE de ANI!

Lista rezervațiilor naturale din județul Dolj cuprinde vreo 19 arii protejate de interes național, dar nici una pe teritoriul administrativ al orașului Filiași.
Cea mai apropiată rezervație naturală de Filiași se află în satul Gârbovu, care aparține de Turceni.


Locul fosilifer Gârbovu este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic), situată în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al orașului Turceni.
Locul fosilifer Gârbovu se află în lunca dreaptă a Jiului, în partea nord-estică a satului Gârbovu, în imediata apropiere a drumului județean (DJ574) Turceni - Murgești - Gârbovu - Valea Viei și se întinde pe o suprafață de 1 ha.
Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate) reprezintă o arie naturală formată prin depuneri aluvionare pe unele brațe (bucle) părăsite ale râului Jiu, unde, în straturile de rocă sedimentară s-au descoperit importante depozite de faună fosilă atribuită Sarmațianului.
Sarmațianul este o unitate cronostratigrafică relaționată cu ultimul etaj al miocenului din sud-estul Europei, localizat între 13 și 9/8,5 milioane de ani.
Sarmațianul este reprezentat în România prin straturi de nisipuri și de argile, de care sunt legate cele mai multe zăcăminte de gaze naturale.
Numele provine de la Sarmația, denumire dată în antichitate regiunii de la nord de Marea Neagră.

Sarmații erau un amestec de popoare scitice (indo-ariene), care își trage denumirea de la expresia grecească Sauromatioi, adică "ochi de șopârlă".

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO