Orașul FILIAȘI, sub semnul CENTENARULUI Marii Uniri. Adică timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim. Cetățenii?... Unde sunt cetățenii?...

Expoziție de carte, depunere de coroane, expoziție de carte, I.L. Caragiale, handmade, începerea demersurilor legale pentru realizarea stemei și imnului orașului Filiași, lectură cu voce tare, concurs de desen, manifestări tradiționale de Dragobete și Valentines Day, flori și felicitări, icoane și expoziție de semne de carte, conferință interdisciplinară despre problemele de sănătate, ecologizare, evocare religioasă, sărbătoare câmpenească, caravana copilăriei, ceva vizionări de filme, celebrarea cuplurilor care celebrează 50 de ani de căsătorie, festivalul național de folclor Nicolae Bouleanu...
Cam așa arată lista manifestărilor culturale ce se vor desfășura în orașul FILIAȘI în 2018, dedicate... Anului Centenarului Marii Uniri.

Primăria și Consiliul Local au estimat că vor cheltui 290.000 lei.
Cei mai mulți bani se duc pe Zilele Filiașiului - 135.000 lei, Revelion 2019 - 50.000 lei, Târgul de Crăciun - 27.000 lei...
Festivalul național de folclor Nicolae Bouleanu este prevăzut cu 100.000 lei, dar în afara banilor estimați a se cheltui pe manifestările de pe listă.

Sigur, mulți se pot întreba ce are Valentines Day cu Centenarul Marii Uniri.
Cu excepția Festivalului național de folclor Nicolae Bouleanu, restul manifestărilor sunt cele obișnuite, care n-au nici o legătură cu Centenarul Marii Uniri: de la Caragiale, care nici măcar nu a prins Marea Unire, la conferința pe probleme de sănătate, care oricum nu va aborda adevăratele probleme pe care le au locuitorii din Filiași în lupta zilnică cu un sistem de sănătate intrat în faliment moral.
Ca să nu mai vorbim de ”conștientizarea cetățenilor privind conduita ecologică”... Ceea ce-i chiar amuzant.
Tot cu Centenarul Marii Uniri nu au legătură nici sfinții Gheorghe, Constantin și Elena, Ilie, Maria, Dumitru și Nicolae, festivalul berii și tot felul de fluturași, afișe și pliante.

Programul manifestărilor se aseamănă, pentru cine-și mai aduce aminte, ca două picături de apă, cu modelul fostelor manifestări omagiale cu reverberații socialiste, realizat la ordinul organelor de partid și de stat.
Centenarul Marii Uniri ar trebui sărbătorit mai ales sub semnul firesc al Unirii. Al comunicării cu cetățenii orașului. Al implicării cetățenilor într-o viață culturală și socială mai activă.
Și nu sub semnul autobuzelor cu microbiști și aplaudaci sau al lui lasă că timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim.
Se poate face și așa.
Dar o identitate a unui oraș se construiește în timp, cu eforturi, transpirație și inteligență. Sau nu-i așa?...

Vezi Programul integral al manifestărilor dedicate Centenarului MARII UNIRI în orașul FILIAȘI...

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO