Mânăstirea de lângă FILIAȘI în care s-au ascuns boierii greci de frica lui Tudor Vladimirescu. Și care a fost zugrăvită de Constantin Brâncoveanu...

Mănăstirea Gura Motrului este o mănăstire din România situată în satul Gura Motrului, comuna Butoiești, din județul Mehedinți.
Butoiești este o comună în județul Mehedinți, formată din satele Arginești, Buicești, Butoiești (reședința), Gura Motrului, Jugastru, Pluta, Răduțești și Țânțaru.
În Butoiești sunt cuprinse cătunele Popești, Ștefanu și Tabla.
Mănăstirea Gura Motrului se află la o aruncătură de băț de satul Bâlta, care aparține de Filiași.
Ansamblul mănăstiresc fortificat bine conservat și prețioasa lui biserică, ridicate la mijlocul secolului 17, se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: MH-II-a-A-10340.
Mânăstirea a fost începută în 1530 de jupân Preda Brâncoveanu, Vel Vornic, și zugrăvită de Constantin Brâncoveanu, în anul 1705, se spune în Marele dicționar geografic al României este o lucrare alcătuită și prelucrată după dicționarele parțiale pe județe (București, 1898-1902, 5 volume), lucrare realizată de George Ioan Lahovari, C. I. Brătianu și Grigore Tocilescu.
Împrejurul mânăstirii se află ruinele unor vechi și frumoase palate, se mai spune în MDGR, și a egumenit Eufrosin Poteca, unul dintre cei dintâi luptători pentru școala și biserica română.
Eufrosin Poteca a murit în 1858 și a lăsat statului toată averea și frumoasa lui bibliotecă.
A fost înmormântat la mânăstire, iar pe mormântul lui se găsește scris în piatră următorul epitaf:
Aici cu trupul, zace Eufrosin, cuviosul cu
Sufletu în cer, cu mintea în cele scrise,
Cu numele în școală, în inima junimei;
Te bucură Eufrosine, potecele virtuței,
Înguste și spinoase, știuși a-le străbate,
Ai onorat viața de preot și profesor,
De apostol a lui Christos.
Născut la 1786, încetat din viață la 1858.

În această mânăstire care este înconjurată de un zid ca o cetate și cu porți îmbrăcate în fier, se închiseseră boierii greci la 1821, de frica lui Tudor Vladimirescu.
Tot aici, Vladimirescu și-a făcut în timpul nopții o redută în partea de Vest a bisericii, spre a se apăra de gloanțele ce veneau de la cei închiși înăuntru și cu care el a luptat câteva zile.
”Urmele gloanțelor se văd și astăzi pe fierul cu care sunt îmbrăcate porțile. Tudor ocupă mânăstirea, o aprovizionă și o întări” - se mai spune în MDGR.
(VA URMA)

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO