ARGETOAIA, la sfârșitul secolului 19. Comuna cu 14 fântâni, 25 de izvoare și 2 cruci de piatră...

Marele dicționar geografic al României este o lucrare alcătuită și prelucrată după dicționarele parțiale pe județe (București, 1898-1902, 5 volume), lucrare realizată de George Ioan Lahovari, C. I. Brătianu și Grigore Tocilescu.


Argetoaia, com. rur., pl. Jiul d.-s., județul Dolj, la 44 kil. de Craiova, și la 23 kil. de resedința plășii, comuna Filiași.
Situată pe dealuri și pe văi, anume: pe dealurile Grădinărești, Novacul, Teascul-din-Deal, Bălăcești, Atârnați și pe văile Macrea, Teascul-din-Vale și Racovița.
Comuna Argetoaia se mărginește la E. cu com. Braloștița; la V. cu com. Pluta și Peria, din jud. Mehedinți; la N. cu com. Gura-Motrul din Mehedinți; iar la S. cu com. Cernătești.
Limita liniei de N. începe de la E. și merge spre V. după ondulațiunile pârâului Racovița.
Limita liniei de S. merge spre E. după ondulația dealurilor Bărboiul, Țiul și Cernătești.
Limita liniei de E. merge spre S. după ondulațiunile dealurilor Racovița, Salcia și Cernătești și după văile Argetoaia, Racovița și Salcia.
Limita liniei de V. merge spre N. pe dealurile Milerul, Corbului și pe văile Rogozoaia, Berbeșul, Malomnicul și Macrea.
Terenul com. este accidentat de dealurile următoare: Dealul-Grădinărești, cu o înălțime de 300 m.; Dealul-Macrei, cu o înălțime de 250 m.; Dealul-Leurdoasei cu o înălțime de 350 m.; Dealul-Văcăriei, cu o înălțime de 200 m.; dealul Mierul; dealul Berbeșul, care mai toate sunt acoperite de păduri și vii; Dealul-Teascului; Dealul-Novacului, 150 m.; Dealul-Bălăceștilor; Dealul-Argetoaia, cu o înălțime de 500 m.; dealul Atârnați, cu o înălțime de 200 m.
Toate aceste dealuri țin de Dealul-Poroinei din jud. Mehedinți.
Văile ce întrerup aceste dealuri sunt: valea Oborul-Bâlciului, Valea-Macrii, valea Argetoaia, Valea-Teascului, Valea-Leurdoasei, valea Brâglești, Valea-Giorcotinului și Valea-Băranului.
Comuna este udată de pâraiele următoare: pâr. Valea-Berbeșului, ce curge pe valea cu același nume și se varsă în Jiu pe teritoriul comunei Salcia; pârâul Valea-Macrei se scurge în gârla Valea-Berbeșului; pârâul Leurdoasa se scurge tot în Valea-Berbeșului; pârâul Teascul-din-Vale se scurge în gârla Macrea; pârâul Argetoaia se scurge în valea Macrea.
Pârâul Secul vine din com. Secul din județul Mehedinți și se scurge în Valea-Berbeșului; pârâul Racovița se pierde pe valea Leurdoasei; pârâul Brâglesei se scurge în pâr. Argetoaia și în fine pârâul Giorcotinul.
Se găsesc poduri în căt. Câmpul-Crucei, în căt. Teascul-din-Vale și în Valea-Sălcii, pe drumul spre Craiova.
În comună sunt 14 fântâni, 25 izvoare și două cruci de piatră, una în căt. Teascul-din-Vale și una în Macrea; este cu neputință a citi inscripțiunile fiind prea încurcate și aproape cu totul șterse.
(VA URMA)

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO