Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO

Nicolae Bouleanu s-a născut pe 22 aprilie 1924, în Fratoștița, județul Dolj.
”Mama sa, Maria, o femeie de o frumusețe deosebită, pe care a moștenit-o și el, era casnică, iar tatăl său, Andrei, era unul dintre oamenii de vază ai satului.
Nicolae Bouleanu a avut trei surori și doi frați, fiecare având destin cât pentru o carte – mama sa a supraviețuit mutării la cele veșnice a doi dintre copii și a soțului.
A trăit până la 97 de ani.
Andrei Bouleanu, tatăl lui Nicolae, a murit la 73 de ani”, povestește, pe blogul personal, Eveline Păuna, nepoata lui Nicolae Bouleanu.

Dintre cei șase frați, Paul Bouleanu a murit la doar 16 ani de viață, fiind elev al Liceului de Muzică din Craiova, la violoncel, iar Dan Bouleanu a fost instrumentist profesionist – saxofon și clarinet, apoi metodist la Casa de Cultură a orașului Filiași.
Familia Bouleanu e cunoscută și pentru preoții pe care i-a dăruit zonei, de la bunicul, unchiul, cumnatul, până la nepotul lui Nicolae Bouleanu, care au ctitorit și au slujit biserica din Fratoștița.
Nicolae Bouleanu s-a căsătorit la 21 de ani, cu Elena Enătescu, având două fiice – Mira (Maria) și Crina.
Nicolae Bouleanu a urmat cursurile Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea.
Vocea i-a fost remarcată de Părintele Justinian Marina, profesor și, ulterior, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Cu familia trecută pe lista chiaburilor, Nicolae Bouleanu a ajuns secretarul Raionului Segarcea.
Nicolae Bouleanu a cântat ca artist amator, la nivel local, apoi la nivel comunal și regional, cu o echipă artistică de succes în anii 1945-1952.
Mai târziu, a colaborat cu Orchestra „Nicolae Bălcescu” din Craiova, iar, din anul 1954, a devenit membru al Ansamblului Artistic al Armatei, în București.
A colaborat cu orchestra de muzică populară a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, dirijată de Constantin Busuioc, și cu celebra Maria Lătărețu.
A făcut imprimări atât la Radio Craiova, cât și la Radio București, iar în ultimul an de viață a lucrat la un disc cu zece piese, care s-a finalizat post-mortem, mai spune nepoata solistului de muzică populară.
Muzica lui Nicolae Bouleanu se află și pe coloana sonoră a filmelor „Dacii”, regia Sergiu Nicolaescu, și „Haiducii”, regia Dinu Cocea, filme aflate în top 10 al celor mai vizionate film românești.

S-a stins la doar 42 de ani, în anul 1966, pe 7 noiembrie, când o boală năpraznică și fulgerătoare i-a curmat viața.(sursa: evelinepauna.ro)

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...