Cine a auzit de VULCANII NOROIOȘI de la... FILIAȘ? Localnicii îi spun COLCĂITORUL... Vezi FOTO

Vulcanii noroioși de la Filiaș sunt monument al naturii, alcătuind o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN, situată în estul Transilvaniei, pe teritoriul județului Harghita.
La aproximativ un kilometru de centrul orașului Cristuru Secuiesc, pe malul stâng al râului Târnava Mare, pe valea Sucoro, la sud-vest de satul Filiaș, se află o rezervație de tip geologic.
Aria naturală se află în extremitatea sud-vestică a județului Harghita, la limita de graniță cu județul Mureș, pe teritoriul administrativ al orașului Cristuru Secuiesc, în partea sud-vestică a satului Filiaș, aproape de drumul comunal DC43 care leagă drumul național DN13 de Filiaș, în maghiară - Fiatfalva.
Rezervația naturală, cunoscută de localnici sub denumirea de „Colcăitor”, reprezintă o zonă mlăștinoasă, cu vegetație specifică zonelor umede, în arealul căreia sunt prezente patru conuri de vulcani noroioși.
Unul dintre aceștia are o activitate permanentă, dar scăzută, cu emanații de gaze și noroi.
Aceasta a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate), publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 și se întinde pe o suprafață de un hectar.
La nivelul ierburilor vegetează o plantă cunoscută de localnici sub denumirea populară de broscăriță (Triglochin palustris), specie floristică protejată la nivel european.
Vulcanii noroioși sunt mărturii ale domurilor de gaze naturale, cele de la Filiaș fiind în categoria celor reci și sunt formate pe soluri cu o densitate redusă.
Forma actuală datează din toamna anului 1913, când s-au format cele trei conuri.
Unul este acoperit cu vegetație, celelalte două încă fiind active, apa fiind sărată.(sursa: Wikipedia, greenharghita.ro)

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO