În luna ianuarie, orașul FILIAȘI se află sub influența puternică a Anticiclonului Siberian... Care poate provoca geruri puternice, ninsori si viscole!

Circulația generală a atmosferei în zona Filiași este dictată de principalii centri barici, care acționează la nivelul continentului european – Anticiclonul Azorelor, Depresiunea Islandeză, Anticiclonul Est-european (Siberian), Depresiunea Mediteraneană, se spune în Strategia de dezvoltare a orașului Filiași.

Deplasarea maselor de aer sub acțiunea ciclonilor si anticiclonilor generează perturbații ale proceselor si fenomenelor atmosferice, caracteristice unei regiuni, imprimând climatului un caracter dinamic.
În luna ianuarie, Oltenia se află sub influența puternică a Anticiclonului Siberian, care poate provoca geruri puternice, ninsori si viscole, dar si sub influența maselor de aer mai cald si mai umed aduse de ciclonii formați în perimetrul Mării Mediterane, cu dezvoltare maximă în acest anotimp, iar procesele de convecție termică si frontogeneză sunt mai frecvente decât în alte zone.

Vara, în iulie, în cea mai caldă lună din an, se resimte acțiunea anticiclonului Azorelor, a Depresiunii Islandeze si a depresiunii din sud-vestul Asiei.

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO