NEWS / Staţie de epurare şi reţea de canalizare în Răcarii de Sus


În şedinţa Comitetului de Avizare a Administraţiei Fondului pentru Mediu, din 26 septembrie a.c., a fost aprobată lista proiectelor acceptate în cadrul Programului vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare, informează Cuvântul Libertăţii. 
Sesiunea de depunere a proiectelor s-a desfăşurat în perioada 18.10.2010 – 17.11.2011, iar suma alocată a fost de 1.372.000 mii lei. Din cele peste 900 de proiecte care au fost depuse, au fost selectate 248 de proiecte, în valoare totală de 1.371.522.667,98 lei. Oraşul Filiaşi se regăseşte pe lista proiectelor selectate, cu o valoare de 4.740.327,28 lei, reprezentând 89,99% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului.
Consiliul Local Filiaşi a depus în anul 2009, la Administraţia Fondului pentru Mediu documentaţia pentru proiectul „Realizarea staţiei de epurare şi reţea de canalizare în satul Răcarii de Sus, oraş Filiaşi”. Cererea Consiliului Local Filiaşi a îndeplinit criteriile pentru finanţare expuse în Ghidul de finanţare vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare, aprobat pe 10 septembrie 2010, de ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbeley. Prin urmare, la data de 26 septembrie a.c., Comitetul de Avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu a dat aviz favorabil proiectului, pentru care s-a alocat o finanţare de 4.740.327,28 lei, întregul proiect având o valoare de 5.267.615,60 lei. „Alimentarea cu apă şi canalizarea reprezintă priorităţile Consiliului Local şi Primăriei Filiaşi. Dacă introducerea apei şi canalizării în oraşul Filiaşi va fi realizată prin Masterplanul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia, pentru satul Răcarii de Sus, am depus un proiect de introducere a apei începând cu anul 2008. În anul 2009 am depus documentaţia la Administraţia Fondului pentru Mediu pentru reţea de canalizare şi staţie de epurare. În luna octombrie a acestui an, Administraţia Fondului pentru Mediu a aprobat cererea de finanţare introdusă de Consiliul Local Filiaşi, şi ne-a acordat suma de 47 miliarde de lei vechi, urmând ca şi Consiliul Local să cofinanţeze această investiţie cu aproximativ 11 miliarde de lei vechi. După părerea mea este una dintre investiţiile importante care se realizează în satul Răcarii de Sus”, a declarat Nicolae Stăncioi, primarul oraşului Filiaşi.
Satul Răcarii de Sus nu dispune în prezent de o reţea centralizată de canalizare menajeră, preluarea apelor uzate rezultate pe raza localităţii realizându-se prin colectarea în latrine individuale, fără să fie efectuată o vidanjare ulterioară a acestora, fapt ce duce la infestarea surselor de apă, în deosebi, a celor de suprafaţă şi de mică adâncime, cu microorganisme. Preluarea apelor pluviale se face în prezent parţial prin intermediul şanţurilor, care de multe ori sunt depăşite ca şi capacitate, existând situaţii când apa pătrunde în curţile oamenilor. Reţeaua de alimentare cu apă potabilă se află deja în execuţie, ceea ce înseamnă că, în momentul dării în folosinţă a reţelei, volumul de apă folosit la nivelul satului va fi mai mare decât cel din prezent, şi implicit şi volumul de apă uzată rezultată va fi unul considerabil. Cu lipsa unui sistem de preluare a apelor uzate se confruntă şi biserica, şcoala generală şi grădiniţa, fiind pusă în pericol sănătatea copiilor. O astfel de investiţie se impunea pentru a depăşi riscul de contaminare a populaţiei şi pentru a creşte gradul de confort al acesteia în ceea ce priveşte colectarea apelor uzate.
Autorităţile locale lucrează în această perioadă la documentaţia proiectului „Realizarea staţiei de epurare şi reţea de canalizare în satul Răcarii de Sus, oraş Filiaşi”. Potrivit edilului Nicolae Stăncioi, până în martie 2012 ar trebui să se ţină licitaţia şi să fie atribuite lucrările. „În această perioadă, aşa cum ne-a solicitat Administraţie Fondului pentru Mediu, lucrăm la documentaţia de atribuire a lucrărilor de alimentare cu apă şi până în luna martie a anului 2012 sper să putem ţine licitaţiile şi să încheiem contractul pentru demararea acestei lucrări”, a declarat primarul oraşului Filiaşi. Autorităţile locale sunt conştiente că pentru locuitorii starea drumurilor este o problemă arzătoare, însă acestea vor trebui să aştepte până la implementarea proiectului de introducerea a apei potabile, a staţiei de epurare şi a reţelei de canalizare. „Ştiu că prioritatea pentru cetăţeni sunt drumurile, dar până nu realizăm utilităţile nu putem să demarăm aceste lucrări. Odată terminate lucrările de alimentare cu apă şi canalizare, vom demara procedurile pentru începerea lucrărilor de refacere a căilor de rulare în sat. Trebuie înţeles faptul că dacă introduceam numai apă şi nu aveam asigurat sistemul de tratare şi deversare a apelor uzate nu realizam mare lucru. Este o investiţie importantă. Satul Răcarii de Sus trebuie să beneficieze de condiţii de mediu corespunzătoare”, a conchis Nicolae Stăncioi.
Implementarea acestui proiect va duce la îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător, creşterea gradului de sănătate a populaţiei, creşterea standardelor de viaţă ale populaţiei, atragerea investitorilor în zonă şi la dezvoltarea economică a zonei. De asemenea, nu trebuie ignorat faptul că finalizarea unor proiecte de acest fel contribuie la realizarea obligaţiilor pe care România şi le-a asumat odată cu aderarea la Uniunea Europeană, privind epurarea apelor uzate.

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO