NEWS / Recurs pentru afacerea Primăriei Scaeşti cu Petre Petrescu


Curtea de Apel Craiova judecă începând de luna acesta, pentru a doua oară, recursul formulat de fostul primar al comunei Scaeşti, Barbu Calotă, şi cumnata sa, Irena-Daniela Calotă, secretara Primăriei Scaeşti, condamnaţi la un an şi șase luni, respectiv un an de închisoare pentru abuz în serviciu, informează Gazeta de Sud.

Fostul primar Barbu şi secretara Irena Calotă au fost trimişi în judecată în anul 2007, fiind acuzaţi că au făcut o afacere păguboasă pentru Primăria Scaeşti, prejudicul adus bugetului comunei fiind de 142.807 lei.
Afacerea cu pricina s-a derulat între 2002-2005 şi, după cum au consemnat în rechizitoriu procurorii din Filiaşi, a fost destul de bună pentru preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, pesedistul Ion Prioteasa, dar mai ales pentru cumnatul său, Petre Petrescu, la acea vreme vicepreşedinte al CJ Dolj, în prezent deputat. Potrivit procurorilor, în toamna anului 2002, SC MONDIAL SRL Craiova, administrată de Natalia Prioteasa, soţia lui Ion Prioteasa, a achiziţionat fostul Agromec Scaeşti cu suma de 77.123 de lei. Concret, SC MONDIAL a achiziţionat zece hectare de teren şi 11 clădiri situate în Scaeşti, Coţofenii din Dos şi Raznic. Ulterior, pe 11 decembrie 2003, fără să facă nici o reabilitare clădirilor, SC MONDIAL a vândut fostul Agromec Scaeşti la preţul cu care îl achiziţionase către SC PET PERS INVEST SRL Craiova, firma lui Petre Petrescu. După doi ani, mai exact, pe 23 noiembrie 2005, Petre Petrescu a vândut două din cele 11 clădiri ale fostului Agromec către Consiliul Local Scaeşti, reprezentat de primarul pesedist Barbu Calotă şi cumnata lui, secretara primăriei, Irena-Daniela Calotă. Primarul şi secretara Primăriei Scaeşti îl cunoşteau destul de bine pe vânzător: edilul Calotă a fost coleg de facultate cu Petre Petrescu, iar secretara Irena Calotă îl are naş pe... deputatul Petre Petrescu. Cele două clădiri au fost achiziţionate de Primăria Scaeşti la preţul de 256.410 de lei, de trei ori mai mult decât plătise Petre Petrescu pe... 11 clădiri. Ulterior, pentru a reabilita cele două clădiri cumpărate, Primăria Scaeşti a mai investit suma de 40.759 de lei. Procurorii au considerat că primarul şi cumnata lui, secretara Primăriei Scaeşti, ar fi supraevaluat valoarea imobilelor cu 142.807 lei, bani care au ajuns în final în buzunarele lui Petre Petrescu.

Ba achitaţi, ba condamnaţi

În mai 2007, procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor doi reprezentanţi ai Primăriei Scaeşti, aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice. În martie 2009, Judecătoria Filiaşi i-a achitat pe Barbu şi Irena Calotă, hotărârea instanţei bazându-se pe expertiză făcută la cererea celor doi, din care reieşea că... nu există nici un prejudiciu. Procurorii au făcut însă apel, care s-a judecat la Tribunalul Dolj, unde primarul Barbu a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar secretara Irena-Daniela Calotă, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Inculpaţii au făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, instanţa care a hotărât în decembrie 2010 să caseze sentinţele anterioare şi să retrimită cauza la Judecătoria Filiaşi pentru a fi rejudecată.
Judecătorii din Filiaşi au avut de această dată o altă părere despre vinovăţia inculpaţilor şi, în iulie anul acesta, i-au găsit vinovaţi. Barbu Calotă a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, iar Irena Calotă a fost condamnată şi ea la un an de închisoare. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei în cazul ambilor inculpaţi.
În septembrie, dosarul a ajuns din nou pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova, care trebuie să judece recursul formulat de cei doi inculpaţi, dar şi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi. 

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO