NEWS / Ţânţăreni, înfrăţire cu Torchiarolo din Italia şi Ligante din Letonia


Două delegaţii ale administraţiei publice locale europene, reprezentând comunităţi locale din Italia şi Letonia, au fost prezente, zilele trecute, în comuna Ţânţăreni, informează Gorjeanul.
Comuna gorjeană Ţânţăreni s-a înfrăţit cu comunele Torchiarolo din Italia şi Ligante din Letonia, în cadrul unei ceremonii desfăşurate sâmbătă, la Centrul de consiliere şi sprijin pentru copii şi părinţi “Orice copil contează!”, din localitate. La festivităţi au participat delegaţiile celor trei comunităţi, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Leonard Soare, consilier judeţean din Argeş şi preşedinte al Asociaţiei montane “Iezer-Muscel”, consilieri locali, cadre didactice şi elevi din Ţânţăreni. După intonarea imnului naţional al celor 3 state reprezentate, ceremonia de înfrăţire a celor 3 comunităţi locale europene a continuat cu alocuţiunile primarului comunei Tânţăreni, Maria Vasilescu, preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, viceprimarului comunei Ligatne (Letonia) şi preşedintelui Consiliului Local Torchiarolo (Italia). A urmat ceremonia de semnare a actului de înfrăţire între cele trei localităţi europene: Ţânţăreni/Gorj (România), Torchiarolo (Italia) şi Ligatne (Letonia), în ritmurile Simfoniei a-9 de Ludwig van Beethowen, “Oda bucuriei”.
Vizibil emoţionată de ceremonia de semnare a înfrăţirii, primăriţa din Ţânţăreni, Maria Vasilescu, a spus: “Sunt onorată de faptul că de câteva zile, în comuna noastră au venit fraţii din Letonia şi fraţii din Italia. De ani de zile derulez proiecte europene, însă acest proiect are o semnificaţie aparte, fiind un proiect de suflet. Cu speranţa că acest act de înfrăţire va genera propuneri de proiecte comune, în scopul atragerii de finanţări europene pentru cele trei comunităţi, vă spunem oricând bun venit pe meleagurile noastre!”
Prezent la ceremonie, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu a evidenţiat hărnicia primăriţei din Ţânţăreni şi valorile europene: “Este nevoie de solidaritate iar înfrăţirea întăreşte această idee. Ca să fie şi mai trainică, trebuie să ne cunoaştem. Elementele de identitate ale fiecărui popor, dacă nu le cunoaştem, constatăm că sunt comune şi, ca atare, nu avem decât să fim nişte europeni puternici. Care sunt valorile noastre? În primul rând, cetăţenii, tinerii şi elitele fiecărei naţionalităţi”.
Evenimentul a reprezentat etapa finală a unui proiect european de înfrăţire, accesat de Primăria Ţânţăreni în 2011 şi finanţat prin Programul “Europa pentru cetăţeni 2007-2013” al EACEA (The Education, Audiovisual and Culture Executive Agency), organism responsabil pentru gestionarea anumitor părţi ale programelor UE în domeniile educaţiei, culturii şi audiovizualului. Doar alte 4 comune din România au mai fost selectate în cadrul acestui program european, Primăria Ţânţăreni fiind singura din judeţul nostru.
Proiectul de înfrăţire de la Ţânţăreni are următoarele obiective: informarea autorităţilor şi cetăţenilor celor trei comunităţi asupra măsurilor de sprijin oferite de UE în vederea dezvoltării economice şi sociale; inventarierea nevoilor şi resurselor celor trei comunităţi şi a posibilităţilor de colaborare în proiecte comune; schimburi de experienţă între reprezentanţii instituţiilor de la nivelul fiecărei comunităţi, cu privire la modalităţile de intervenţie în plan local; includerea problemelor legate de sărăcie şi excluziune socială pe agenda publică a tuturor factorilor de decizie, informează Gorjeanul.
Sistematic, pe toată durata acestui an, au avut loc întâlniri informale între reprezentanţii celor trei comunităţi locale, în scopul cunoaşterii reciproce. În toată această perioadă, seminarile tematice au fost îmbinate cu ateliere de lucru cu mâncăruri tradiţionale, cu serbări pentru cunoaşterea tradiţiilor, a obiceiurilor, portului popular şi bucătăriei gorjeneşti. Ultima etapă a programului, desfăşurată în perioada 28-30 octombrie, a cuprins o excursie la Băile Herculane şi o plimbare cu vaporul pe Dunăre ( la Orşova), precum şi o serie de activităţi desfăşurate în comuna-gazdă Ţânţăreni: vizitarea celor mai importante obiective economico-sociale din comună, realizate cu finanţare europeană, guvernamentală ori privată (ateliere meşteşugăreşti, prelucrarea produselor agricole, ferme de animale), invitarea delegaţilor străini la ceremonia religioasă a unui cuplu de tineri căsătoriţi din comuna gorjeană; participarea oficialilor din cele trei comunităţi la spectacolul de cântec şi joc popular gorjenesc susţinut de elevii din Ţânţăreni, pe scena Căminului cultural, alături de locuitori ai comunei. Programul a continuat duminică cu o excursie în zona turistică “Oltenia de sub munte” şi o vizită în staţiunea montană Rânca.

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO