Locuitorii din FILIAȘI pot fi AFECTAȚI și EVACUAȚI în cazul unui ACCIDENT NUCLEAR la KOZLODUI. Vezi ce se întâmplă!

Teritoriul judeţului Dolj poate fi afectat de un accident nuclear produs la Centrala Nuclear Electrică de la Kozlodui, amplasată pe teritoriul Bulgariei, pe malul drept al fluviului Dunărea, la aproximativ 3 km sud-vest faţă de confluenţa râului Jiu cu fluviul Dunărea şi la aproximativ 13 km vest-sud-vest faţă de oraşul Bechet din judeţul Dolj, spune INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “OLTENIA” AL JUDEŢULUI DOLJ.
Pe amplasamentul C.N.E. Kozlodui există un număr de 6 reactoare nucleare (unităţi) destinate producerii energiei electrice, având o putere instalată totală de 3.538 MW.
Unităţile 1-4 sunt de tip VVER-440 model V230, neanvelopate, cu o putere de 440 MW(e) fiecare, iar unităţile 5-6 sunt de tip VVER-1000, anvelopate, cu o putere de 1.000 MW(e) fiecare.
Odată cu accederea Bulgariei în Uniunea Europeană, unităţile 1-4 au fost oprite din funcţionare, în vederea decomisionării (dezafectării), fiind în prezent neutilizate.
Drept urmare, în momentul de faţă C.N.E. Kozlodui produce energie electrică numai prin intermediul celor două reactoare tip VVER-1000, acestea corespunzând normelor de funcţionare în siguranţă reglementate la nivel internaţional.
În ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţilor de producţie de pe amplasament, compania bulgară care operează centrala nucleară a lansat mai multe proiecte având ca obiect extinderea duratei de viaţă a unităţilor 5 şi 6, construirea unei noi unităţi de producţie a energiei - unitatea 7, construirea unui depozit destinat deşeurilor radioactive în apropierea centralei nucleare, etc. Până la acest moment nici unul dintre aceste proiecte nu a fost realizat, acestea aflându-se în diferite stadii de implementare.
În cazul producerii unui accident nuclear la C.N.E. Kozlodui se pot elibera şi dispersa în mediu produşi de fisiune sub formă gazoasă, lichidă sau solidă.
Produşii radioactivi gazoşi şi cei sub formă de aerosoli se pot răspândi pe o suprafaţă mare, astfel încât, în cazul unui accident nuclear major se pot depăşi nivelurile de intervenţie asociate adoptării unor măsuri de protecţie specifice, implicând aplicarea unor măsuri graduale de protecţie a populaţiei şi a mediului pe teritoriul României.
Radioactivitatea poate depăşi normele admise atât din punct de vedere al expunerii externe la radiaţii γ emise de radionuclizii prezenţi în nor sau depuşi pe sol, cât şi din punct de vedere al expunerii interne, prin inhalare, consumul apei sau a alimentelor contaminate.
Un pericol deosebit din acest punct de vedere îl reprezintă izotopii radioactivi ai iodului, stronţiului şi cesiului, precum şi cei ai gazelor nobile.
Produşii radioactivi lichizi şi solizi, cu activităţi specifice mari şi arie de răspândire mică, pot ajunge în fluviul Dunărea, contaminând folosinţele de apă din aval şi, în mod deosebit, pânza de apă a sistemului de irigaţii Sadova-Corabia, amplasată la sud de localitatea Dăbuleni.
În zona Bechet, vântul predominant are direcţia din vest şi sud-vest, cu o frecvenţă mai mare vara.
Zonele de planificare la urgenţă (ZPU), însemnând porţiuni din teritoriu, dispuse concentric faţă de locul producerii accidentului, în care sunt aplicate anumite măsuri de protecţie a populaţiei şi a mediului în caz de accident nuclear, în funcţie de gravitatea şi dinamica acestuia, sunt:
# evacuare - 3 km: se află în întregime pe teritoriul Bulgariei;
# măsuri urgente de protecţie - 30 km: se extinde şi asupra teritoriului României; localităţile din judeţul Dolj cuprinse în zona de planificare a măsurilor urgente protecţie în caz de accident nuclear la C.N.E. Kozlodui;
# zona de planificare pentru implementarea de măsuri pe termen lung: nu a fost comunicată autorităţii naţionale competente din România (Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare - CNCAN) de către operatorul instalaţiei; urmare a analizării riscului privind efectele probabile pe termen lung asupra teritoriului României în cazul producerii unui accident nuclear sever la C.N.E. Kozlodui, coroborat cu recomandările Documentului Tehnic nr. 955 emis de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (TECDOC 955, pag. 77, Tabelul B5) a fost stabilită ca zonă de planificare pentru acţiuni pe termen lung (LPZ) o zonă cu raza de 100 km; această a treia zonă cuprinde întregul teritoriu al judeţului Dolj, cu excepţia porţiunii de nord, situată între judeţele Gorj şi Vâlcea (comuna Tălpaş).

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO