Daniela Făiniș, unul dintre cei mai cunoscuți artiști ceramiști români, s-a născut la Fratoștița...


# A realizat trofee pentru Concursul Internațional „George Enescu” și a fost recompensată cu medalia „Meritul cultural” în gradul de Comandor oferită de Președinția României

Daniela Făiniș este artist ceramist recompensat cu medalia „Meritul cultural” în gradul de Comandor oferită de Președinția României (2004) și care a realizat trofee pentru Concursul Internațional „George Enescu”, probabil unul dintre cei mai cunoscuți artiști ceramiști români.



Daniela Făiniș s-a născut la 3 octombrie 1961, în Fratoștița, județul Dolj.

Părinții, însă, sunt din Butoiești, din județul Mehedinți.


”Tata era milițian și mama croitoreasă. Sunt primul copil și îmi aduc aminte cu nostalgie de poveștile mamei legate de originile noastre. Tata primise post de milițian la Filiași și s-au mutat în sătucul acela. Și-au luat gazdă în casa preotului din comuna Fratoștița și acolo m-am născut eu, acasă. Mama povestea că tata era la serviciu, telefoanele nu prea funcționau, a plecat cineva cu bicicleta la primărie să anunțe că îi e rău mamei și, până la urmă vecinele și preoteasa au adus moașa satului care a ajutat-o pe mama să mă aducă pe lume. Îmi mai povestea mama că în spatele casei se întindeau dealuri cu poieni pline de flori. Am o imagine idilică asupra acestui loc. Eu am copilărit la bunici, în comuna apropiată, Butoiești”.



A stat în Craiova până a terminat Liceul de artă.

A ajuns la școala de arte pentru că învățătoarea i-a recomandat mamei să-i ghideze pașii spre artă. 

Apoi a ajuns la Institutul de Artă din București pentru că nu a știut din timp că are nevoie de permis de tractorist ca să meargă la Horticultură, unde și-ar fi dorit, după cum a mărturisit într-unul dintre puținele momente în care s-a deschis spre public. 

A absolvit în 1985 cursurile UNArte București, Facultatea de Arte Decorative, specializarea ceramică, la clasa profesorului Costel Badea. 

După facultate, a ales fabrica de porțelan de la Dorohoi, unde a fost creatoare de modele. 

Apoi a ajuns la Cluj, unde a lucrat la fabrica de porțelan timp de 17 ani. 

După ce am luat premiul I în Portugalia pentru portretele cu mască, și-a cumpărat teren în Cernica.



Artistul plastic Daniela Făiniș se află la confluența dintre sculptură, pictură, grafică, tapiserie și ceramică. A obținut medalii, premii și distincții, cum ar fi Medalia de Aur Targa D’Oro a Concursului Internațional de Ceramică de la Gualdo Tadino (Perugia, 1989, 1990), Mențiunea de Onoare a Concursului Internațional de Ceramică de la Mino (2002, 1998, 1992), Premiul I la Bienala de Artă Ceramică (Aveiro, Portugalia, 1997), Premiul Muzeului Cotroceni. 

Creațiile sale se află în muzee și colecții particulare din Belgia (Colecția de Artă a Parlamentului European de la Bruxelles), S.U.A.(Colecția Atelierului de Ceramică din Philadelphia), Japonia (Colecția Fundației care susține ceramiștii de peste Ocean, Tajimi, Gifu) și România (Colecția Muzeului Național de Artă Contemporană și a Muzeului Cotroceni).






Criticul si istoricul de artă Pavel Șușară spune despre arta Danielei Făiniş:

”Daniela Făiniş nu face nici grafică, nici sculptură şi nici pictură sau, dimpotrivă, le face pe toate trei în acelaşi timp, şi ceva tapiserie pe deasupra, dar le face dintr-o persepectivă şi dintr-un unghi stilistic care nu sunt decît ale decorativelor.

Imaginaţia Danielei Făiniş, atît cea narativă cît şi cea plastică, este absolut prodigioasă şi perfect coerentă în expresie, în limbaj şi în forma finită. In afara oricărei agresivităţi şi total eliberată de obsesiile traumatizante ale cotidianului,  arta sa este puternică şi copleşitoare prin ea însăşi; prin consecvenţa gîndirii, prin claritatea proiectului, prin cunoaşterea impecabilă a materialului şi a tehnicii şi, mai ales, prin imponderabila care le uneşte pe toate şi pe care privitorul are libertatea să o numească după cum crede el de cuviinţă”.

Postări populare de pe acest blog

BÂLTA, satul care la sfârșitul secolului 19 a avut 222 de familii și 760 de suflete. Școala era frecventată de 38 de băieți și 44 de fete...

Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO