Cercetările Parchetului în Dosarul Revoluției: Brădești, jud. Dolj. Sovieticii împușcați
Continuă prezentarea ordonanţei procurorilor Codruţ Mihalache, Marian Tudor şi Claudiu Culea în dosarul 97/P/1990 – dosarul mamut făcut de procurorul Dan Voinea prin conexarea mai multor cauze legate de revoluţia din 1989.
Cazul cetățenilor sovietici împușcați lîngă Brădești, județul Dolj.
31. Parte vătămată Alla Chabanyuk (Craiova) – rănit
32. Parte vătămată Sariko Nikolai Grigorevici (Craiova) – rănit
33. Parte vătămată Spartak Valeri Valentinovici (Craiova) – rănit
34. Parte vătămată Lagutco Ivan Arcadievici (Craiova) – rănit
35. Parte vătămată Demciuk Sofia Filipovna (Craiova) – rănit
36. Parte vătămată Kuzik Stepanovna (Craiova) – rănit
37. Melniciuk Nadejda Stepanovna (Craiova) – decedat
38. Kuzik Boris Mihailovici (Craiova) – decedat
La data de 02.09.2005 a fost înregistrată, sub nr. 4001/2005, cererea cetăţenilor ucraineni Alla Chabanyuk şi Konstantin Chabanyuk prin care se solicita efectuarea de cercetări şi acordarea de despăgubiri pentru pagubele suferite pe teritoriul României, în data de 24 decembrie 1989.
În cererea formulată se menţionează că, în data de 24.12.1989, împreună cu 15 persoane, cetăţeni ai URSS, se întorceau într-o coloană de 5 autoturisme din Iugoslavia către Ucraina, prin România.
După ce au intrat pe teritoriul României, pe drumul dintre localităţile Filiaşi şi Craiova, asupra celor 5 autoturisme s-a executat foc de către militari, împrejurare în care autoturismul cu care se deplasau şi bunurile aflate în interiorul acestuia au fost distruse, urmare incendiului produs, iar Alla Chabanyuk a fost rănită prin împuşcare, având şi leziuni produse de geamurile sparte ale autoturismului.
Alla Chabanyuk a beneficiat de asistenţă medicală în Spitalul Filiaşi şi Spitalul mun. Craiova, după care a fost transportată la Belgrad şi apoi la Moscova, fiindu-i afectată capacitatea de muncă.
Evenimentul din noaptea de 23/24.12.1989, petrecut pe raza comunei Brădeşti, jud. Dolj, în care au fost implicaţi mai mulţi cetăţeni ucraineni a făcut iniţial obiectul dosarului nr. 211/P/1991 al Procuraturii Militare Craiova.
Prin rezoluţia nr. 211/P/1991 din data 14.08.1991, Procuratura Militară Craiova a dispus neînceperea urmăririi penale în cauza privind evenimentul de pe raza com. Brădeşti, jud. Dolj, în urma căruia a rezultat decesul şi rănirea prin împuşcare a 8 cetăţeni sovietici şi avarierea autoturismelor acestora, reţinându-se existenţa unor cauze care înlătură caracterul penal al faptelor, respectiv eroarea de fapt şi cazul fortuit.
În fapt s-a reţinut că în dimineaţa zilei de 24.12.1989, factorii de comandă ai UM 02540 Craiova au fost sesizaţi telefonic cu privire la faptul că, dinspre Drobeta Turnu Severin, se îndreaptă spre Craiova, în mare viteză, o coloană de 15-16 autoturisme străine.
Avându-se în vedere evenimentele din acea perioadă şi apreciindu-se că persoanele din autoturisme ar putea reprezenta elemente contrarevoluţionare, s-a ordonat deplasarea pe şoseaua Craiova – Filiaşi a unei formaţiuni de luptă condusă de mr. Stănescu Florian.
În acest sens, au fost destinate 2 transportoare blindate cu personal militar şi muniţia aferentă precum şi un autoturism de control al circulaţiei.
La viaductul Valea Rea, de pe raza comunei Brădeşti, jud. Dolj, mr. Stănescu Florian a instalat dispozitivul astfel încât şoseaua să fie blocată de cele două blindate, printre care să poată trece doar câte un autovehicul.
La câteva minute de la instalarea dispozitivului în zonă a apărut un autoturism OLCIT, conducătorul acestuia supunându-se controlului după care şi-a continuat deplasarea spre mun. Craiova.
În jurul orei 05.30, în zona dispozitivului militar a apărut o coloană de autoturisme.
Mr. Stănescu Florian a somat de mai multe ori pasagerii din autoturisme să coboare şi să se predea.
După un moment de oprire, cu farurile aprinse, autoturismele s-au pus în mişcare, împrejurare în care ofiţerul a ordonat militarilor din subordine deschiderea focului.
După o pauză, s-a deschis din nou foc, deoarece o parte din ocupanţii autoturismelor coborau şi se împrăştiau în zonă, creând impresia că ocupă poziţii de tragere.
Cu ocazia verificărilor efectuate de militari s-a constatat că pe şosea se aflau 5 autoturisme, aparţinând unor cetăţeni sovietici, autoturismele fiind avariate, iar o parte din ocupanţii acestora răniţi prin împuşcare, luându-se măsuri pentru acordarea de îngrijiri medicale.
În acele împrejurări au fost răniţi prin împuşcare următorii cetăţeni străini: Sariko Nikolai Grigorevici (8-10 zile de îngrijiri medicale), Spartak Valeri Valentinovici (8-10 zile de îngrijiri medicale), Chabanyuk Alla Timofeevna (25 zile de îngrijiri medicale), Lagutco Ivan Arcadievici (10-12 zile de îngrijiri medicale), Demciuk Sofia Filipovna (25-30 zile de îngrijiri medicale), Kuzik Stepanovna, Melniciuk Nadejda Stepanovna şi Kuzik Boris Mihailovici, ultimii doi decedând ulterior, la data de 08.02.1990 în Spitalul nr. 9 Bucureşti, respectiv la data de 02.02.1990 într-un spital din Belgrad.
Conform raportului de expertiză tehnică efectuat în cauză, valoarea totală a avariilor produse celor 5 autoturisme a fost de 102.502 lei.
Prin rezoluţia din data de 30.05.1994 Secţia Parchetelor Militare a dispus:
– infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale dată în cauza care formează obiectul dosarului nr. 211/P/1990 al Parchetului Militar Craiova;
– începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile prev. de art. 174 rap. la art. 176 lit. b;
– trimiterea dosarului la Parchetul Militar Craiova pentru a efectua urmărirea penală privind pe lt. col. Stănescu Florian;
Prin rezoluţia nr. 211/P/1990 din data de 13.01.1997 Parchetul Militar Craiova a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial.
Prin rezoluţia nr. 808/1998 din data de 12.08.1998 şeful Secţiei Parchetelor Militare a dispus infirmarea parţială a dispozitivului rezoluţiei SPM din 30.05.1994, în sensul înlăturării menţiunii referitoare la începerea urmăririi penale faţă de lt. col. Stănescu Florian şi păstrării măsurii începerii urmăririi penale, în rem, pentru infracţiunea de omor deosebit de grav.
Prin rezoluţia nr. 7/P/1997 din data de 13.01.2005 Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial a dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infr. prev. de art. 174 rap. la art. 176 C.pen, privind faptele săvârşite în timpul evenimentelor care au avut loc în data de 24.12.1989, pe raza comunei Brădeşti, reţinându-se că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
În 2015, CEDO a constatat că, în acest caz, statul român a încălcat articolul 2 din Convenție, în lipsa unei anchete efective care să stabilească cine e vinovat de producerea tragicelor evenimente din decembrie 1989, de la Brădești.
Statul român a cauzat reclamanților un prejudiciu moral substanțial, cum ar fi suferință și frustrare”.
CEDO a decis că România trebuie să acorde, cu titlul de daune morale, câte 15.000 euro fiecăruia dintre cei patru reclamanţi.