NEWS / Complexul energetic Turceni este pe locul 6 în topul poluatorilor industriali din UE
România se afla printre primii mari poluatori din Europa, informează euranet.eu.
Concluzia aparţine unui raport realizat de Agenţia Europeană de Mediu pe baza datelor din 2009 referitoare la emisiile de dioxid de carbon. Cel mai mare poluator din România este Complexul Energetic Turceni. Acesta ocupa locul 6 în topul european, din 622 de unităţi industriale europene monitorizate de Agenţia de Mediu. Un alt mare poluator este complexul energetic Rovinari, care ocupa locul al 16-lea în topul european. El este urmat de Electrocentrale Ișalnița şi de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare. "Lista neagră" realizată de agenţia europeană cuprinde în total 22 de unităţi industriale romaneşti. Studiul arata că cei mai mari poluatori industriali din Uniunea Europeană sunt Germania şi Polonia, urmate de Marea Britanie, Franţa, Italia, România şi Spania.
Canada s-ar putea retrage din Protocolul de la Kyoto
Canada s-ar putea retrage din Protocolul de la Kyoto. Anunţul a ţinut prima pagină a ziarelor canadiene la începutul săptămânii, după ce ministrul Mediului, Peter Kent, nu a negat zvonul apărut în presă, însă a criticat tratatul internaţional pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Surse citate de agenţiile de presă au declarat că guvernul a luat decizia retragerii Canadei din acest protocol, iar anunţul va fi făcut public cu câteva zile înainte de Crăciun. Deşi rezervat în ce priveşte comentariile asupra acestui zvon, ministrul canadian al mediului a declarat că ţara să nu va susţine angajamentele cerute de Kyoto. Doreşte însă că toţi semnatarii tratatului să negocieze crearea unei noi înţelegeri internaţionale cu caracter obligatoriu, din care să facă parte toţi marii emitenţi de gaze cu efect de seră: adică India, China şi Statele Unite ale Americii. Poziţia Canadei care nu a respins zvonurile referitoare la o eventuală retragere din Protocolul de la Kyoto este "un exemplu prost" pentru celelalte state dezvoltate, scrie agenţia de presă de stat din China. Informaţiile sunt cu atât mai importante cu cât luni a început la Durban, în Africa de Sud, summitul ONU privind schimbările climatice. În cadrul întâlnirii, care se va încheia pe 9 decembrie, se va decide dacă Protocolul de la Kyoto va fi extins şi după 2012. În timp ce Parlamentul European a votat în urmă cu două săptămâni o rezoluţie care prevede prelungirea măsurilor protocolului, Rusia şi Japonia au anunţat că nu susţin extinderea acestuia, dacă Statele Unite şi China nu se supun prevederilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.
Grecia permite circulaţia maşinilor diesel în centrul marilor oraşe, după 20 de ani de interdicţie
Grecia permite circulaţia maşinilor diesel în centrul marilor oraşe, după 20 de ani de interdicţie. Parlamentul elen a aprobat la finalul săptămânii trecute o lege în acest sens, iar Ministerul Mediului spune că măsură va ajuta în lupta împotriva gazelor cu efect de seră. Oficialii susţin că, în medie, maşinile diesel au un consum cu 20 – 30% mai mic faţă de cele cu benzină. Maşinile diesel vor putea circula în centrul Atenei şi Salonicului, unde din 1991 doar taxiurilor diesel li se permitea accesul. Autorităţile mai spun că tehnologia s-a modernizat mult, iar emisiile de particule fine, dar poluante, s-au redus cu 90%, astfel încât maşinile pe motorina nu mai sunt un pericol mare pentru mediu. Cu toate acestea, organizaţiile care lupta pentru protejarea mediului spun că interdicţia ar fi trebuit menţinută în continuare din cauza concentraţiei mari de particule fine şi de oxid de azot în mările oraşe.