Născut la FRATOȘTIȚA, muzica lui a ajuns pe coloana sonoră la două dintre CELE MAI VIZIONATE FILME ROMÂNEȘTI... VIDEO

Nicolae Bouleanu s-a născut pe 22 aprilie 1924, în Fratoștița, județul Dolj.
”Mama sa, Maria, o femeie de o frumusețe deosebită, pe care a moștenit-o și el, era casnică, iar tatăl său, Andrei, era unul dintre oamenii de vază ai satului.
Nicolae Bouleanu a avut trei surori și doi frați, fiecare având destin cât pentru o carte – mama sa a supraviețuit mutării la cele veșnice a doi dintre copii și a soțului.
A trăit până la 97 de ani.
Andrei Bouleanu, tatăl lui Nicolae, a murit la 73 de ani”, povestește, pe blogul personal, Eveline Păuna, nepoata lui Nicolae Bouleanu.

Dintre cei șase frați, Paul Bouleanu a murit la doar 16 ani de viață, fiind elev al Liceului de Muzică din Craiova, la violoncel, iar Dan Bouleanu a fost instrumentist profesionist – saxofon și clarinet, apoi metodist la Casa de Cultură a orașului Filiași.
Familia Bouleanu e cunoscută și pentru preoții pe care i-a dăruit zonei, de la bunicul, unchiul, cumnatul, până la nepotul lui Nicolae Bouleanu, care au ctitorit și au slujit biserica din Fratoștița.
Nicolae Bouleanu s-a căsătorit la 21 de ani, cu Elena Enătescu, având două fiice – Mira (Maria) și Crina.
Nicolae Bouleanu a urmat cursurile Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea.
Vocea i-a fost remarcată de Părintele Justinian Marina, profesor și, ulterior, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Cu familia trecută pe lista chiaburilor, Nicolae Bouleanu a ajuns secretarul Raionului Segarcea.
Nicolae Bouleanu a cântat ca artist amator, la nivel local, apoi la nivel comunal și regional, cu o echipă artistică de succes în anii 1945-1952.
Mai târziu, a colaborat cu Orchestra „Nicolae Bălcescu” din Craiova, iar, din anul 1954, a devenit membru al Ansamblului Artistic al Armatei, în București.
A colaborat cu orchestra de muzică populară a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, dirijată de Constantin Busuioc, și cu celebra Maria Lătărețu.
A făcut imprimări atât la Radio Craiova, cât și la Radio București, iar în ultimul an de viață a lucrat la un disc cu zece piese, care s-a finalizat post-mortem, mai spune nepoata solistului de muzică populară.
Muzica lui Nicolae Bouleanu se află și pe coloana sonoră a filmelor „Dacii”, regia Sergiu Nicolaescu, și „Haiducii”, regia Dinu Cocea, filme aflate în top 10 al celor mai vizionate film românești.

S-a stins la doar 42 de ani, în anul 1966, pe 7 noiembrie, când o boală năpraznică și fulgerătoare i-a curmat viața.(sursa: evelinepauna.ro)

Postări populare de pe acest blog

Născut la Filiași. Unul dintre ultimii condamnați la moarte și executați pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Principalele pieţe, târguri, serbări câmpenești şi festivaluri organizate în judeţul Dolj